✅Vi är många som vill äta hållbar mat idag. Och vad som är hållbar mat, kan betyda olika för olika människor, beroende på vem man frågar. För någon är det vegetarisk mat, för att den har mindre klimatpåverkan. För någon är det svensk mat, för att den stärker den svenska landsbygden. För någon är det ekologisk mat, för att den produceras utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och att den gynnar den biologiska mångfalden.
Oavsett vilka värderingar vi har kring maten, tycker jag att vi i första hand ska välja handla mat som är producerad i vår närmiljö.
✅Genom att handla närproducerad mat bidrar vi till:
• Landets matförsörjning (minska sårbarhet vid krisen, bidrar till regional livsmedelsstrategi)
• Matproducentens egen försörjning. Vi ska inte glömma att de jobbar med SIN GREJ
• Bättre Miljö, Klimat och Hälsa – då svenskt producerad mat även när den inte är ekologisk står för:
o Hög råvarukvalitet
o God djurvälfärd
o Växtodling med hög kvalitet
o Hög livsmedelssäkerhet
o Rättvisa arbetsvillkor
✅Hoppas du känner märket #frånsverige
✅Men, om du dessutom väljer ekologiskt också, då har du tagit ett steg vidare på resan mot en hållbar värld. Först och främst kommer du själv att tillföra din kropp naturlig mat utan en massa av olika naturfrämmande ämnen. Efteråt stöttar du svenska ekobönder och deras viktiga miljöinsatser. På en ekogård är den biologiska mångfalden 30% högre än på en oekologisk. För att svenska ekogårdar ska överleva i längden, behöver de också vårt stöd, då försäljningen av vissa ekovaror minskar. Mellan år 2019 och 2023 spås den ekologiskt brukade arealen i Sverige minska med 26 000 hektar, och det motsvarar ungefär 200 medelstora gårdar.
✅Så bli en medveten matkonsument även nu på slutet på året när allt det bästa och lyxigaste ska serveras på nyårstallriken.
✅Använd din roll som konsument för att påverka. Vi har makt att påverka för en bättre och tryggare självförsörjande matproduktion, som idag ligger kring 50%.
✅🎉Ett Nytt Framgångsrikt och Hållbart År 2023 på alla plan önskar jag dig.