Från fixed mindset till growth mindset

Just nu deltar jag i en utmaningsprocess under 21 dagar av pepp, tips och framåtkraft med Carian Sunding från @Honey Soul AB.
Varje dag får vi en kortuppgift att jobba med, och en dag hade uppgiften temat ”SLÅ PÅ DITT GROWTH MINDSET!

Carina beskriver så här:

”I ett fixed mindset tänker du – ”jag visste det, jag är inte tillräckligt smart, bra eller duktig för det här”. Dina misstag blir ett bevis på att du inte kan. Du vill helst undvika risk och behöver mycket bekräftelse. Du tänker att talang och begåvning är något man har eller inte har. Och du kanske tänker – det jag vill göra är ändå redan gjort av andra. Varför skulle jag lyckas?
När du istället har ett growth mindset tänker du att problem är till för att lösas, du gillar utmaningar, ser misslyckanden som lärande, är nyfiken och tror att du hela tiden kan utvecklas och lära nytt.”

Och vad händer med mig, någon dag efter att jag gjort min uppgift?

Jag är en person med en mix av både ”fixed mindset” och ”growth mindset”, där growth mindset väger mer i mitt liv, som jag är väldigt tacksam för. Men, efter att ha gjort uppgiften har jag erkänt för mig att jag har varit i ett riktigt ”fixed mindset” under senaste några åren.

Jag älskar att experimentera i köket. Det har jag gjort sedan 11 års ålder (nu är jag snart 60 år 😀). Jag tror att det också varit anledning till att jag valde en gång i tiden att utbilda mig till civilingenjör i livsmedelsteknik, utom att jag också gillar naturvetenskapliga ämnen.
Under senaste några åren, har jag tänk på att jag skulle skriva en bok/eller blogga om mina egna matrecept och lite andra tillägg som jag har i bagaget: matkemi, tillsatser i maten, mat kopplad till miljöfrågor.

Jag brukar lägga ut bilder i mina sociala mediekanaler på mat jag lagar, men jag skriver inte recept, då jag har lite svårt för att laga mat efter allt regelverk med mått etc.

Men, nu till saken med mitt ”fixed mindset”. Varje gång, när det dyker upp i huvudet min idé, enligt beskrivningen ovan, då tystar jag ned min idé och säger till mig: Ahhh…..vem kommer att läsa mina recept och annat om maten, det finns redan så många matböcker…. det är ingen mening att anstränga sig få ihop recept etc.

Och, vet ni vad! Förra måndag får jag bara för mig att utöka min blogg som jag nyligen startade här med ett avsnitt ”Vesna i Köket”. Och vips nu finns det första maträtten ”Gratäng med zucchini” med eget recept på denna blogg. Jag är övertygad om en sak att det är just den uppgiften som gjorde mirakel för min del! Tack Carina!

Resan fortsätter, och vi får se vad det kommer att leda till.

Nu ska jag odla ”growth mindset” med min idé, och det kommer att bli en del matrecept och lite annat kring maten framöver på den här plattformen.

Jag brukar säga: Allt händer och allt kommer att hända!

Wish me luck!

Ta kontakt

Ingen fråga är för liten eller för stor, skicka gärna ett meddelande så svarar jag så fort jag kan.
  * = Obligatoriska uppgifter

  Skicka förfrågan

  Ingen fråga är för liten eller för stor, skicka gärna ett meddelande så svarar jag så fort jag kan.

   * = Obligatoriska uppgifter


   Skicka förfrågan

   Ingen fråga är för liten eller för stor, skicka gärna ett meddelande så svarar jag så fort jag kan.

    * = Obligatoriska uppgifter